Πριν καλά καλά κλείσει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι περισσότεροι είδαν το μηνιάτικο να εξαφανίζεται. Το υψηλό κόστος σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά ροκανίζει σε χρόνο μηδέν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να γίνονται το κερασάκι στην τούρτα. Δεν είναι περίεργο που ο κόσμος προσπαθεί να βρει τρόπους για να πληρώνει πιο φθηνό ρεύμα. Αυτό ισχύει τόσο για τα νοικοκυριά με τα οικιακά τιμολόγια όσο και για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που στενάζουν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς στο επαγγελματικό ρεύμα. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι κάνοντας σύγκριση παρόχων με τους οποίους ο καταναλωτής μπορεί αλλάζοντας εταιρεία να βρει προσφορές που τον συμφέρουν ώστε να πληρώνει χαμηλότερη τιμή Kwh και να μην στηρίζεται μόνο στην εξοικονόμηση ρεύματος. Κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει ειδικά τους χειμερινούς μήνες που ο υδράργυρος πέφτει.
Παρά τις επιδοτήσεις στην ενέργεια οι τιμές όπως φαίνεται δεν έχουν πέσει στα επιθυμητά επίπεδα επομένως αρκετοί ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να μπορέσουν να πληρώνουν λιγότερο, είτε εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά είτε προσπαθώντας να αλλάξουν τις συσκευές τους με άλλες λιγότερο ενεργοβόρες, είτε ψάχνοντας για προσφορές ρεύματος.
Ψάχνοντας ποια εταιρεία έχει το πιο φθηνό ρεύμα, μπορεί να γίνουν λάθη αφού ορισμένοι αρκούνται σε μια συμβουλή που ίσως τους δώσει κάποιος φίλος, ή κάποιος γνωστός χωρίς όμως να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εξατομικευμένες τους ανάγκες. Θα εξετάσουμε τις παγίδες αλλά θα παρουσιάσουμε έναν “οδικό χάρτη” για το ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε κατά την αλλαγή παρόχου.
Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!
Πριν καταλήξουμε σε κάποιο οικονομικό συμβόλαιο με εταιρεία ρεύματος συγκεντρώνουμε ορισμένα στοιχεία.
- Κάνουμε μια καταγραφή των καταναλώσεων του τελευταίου τετραμήνου. Έτσι γνωρίζουμε το πόσες κιλοβατώρες καταναλώνουμε αλλά και πόσο μας έχει κοστίσει. Είναι άλλο για παράδειγμα να καταναλώνει κάποιος 450 kwh και άλλο 550kwh καθώς συνήθως η κλίμακα τιμολόγησης της κιλοβατώρας υπολογίζεται διαφορετικά μετά το όριο των 500kwh.
- Ερχόμαστε σε επικοινωνία με τις εταιρείες ρεύματος. Διεκδικούμε μια οικονομική προσφορά βασισμένη στις κιλοβατώρες που έχουμε καταναλώσει και ρωτάμε ποια είναι η τιμολογιακή τους πολιτική για το κοινωνικό τιμολόγιο π.χ. αν είμαστε δικαιούχοι, για το επαγγελματικό ρεύμα για το νυχτερινό κ.λπ.
- Πολύ σημαντικό είναι να ενημερωνόμαστε κάθε 20 του μήνα για την τιμή της Kwh που ανακοινώνουν οι πάροχοι για το τι θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και να υπολογίζουμε το τελικό κόστος με βάση και την κρατική επιδότηση.
- Προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα για το πως χρεώνει η κάθε εταιρεία ρεύματος επιδιώκουμε να μάθουμε τις αναλυτικές χρεώσεις π.χ. ρυθμιζόμενες κλπ αλλά και το πως εμφανίζονται στο τιμολόγιο σε συνδυασμό με τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακίνητης περιουσίας.
- Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ενιαίο τιμολόγιο τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για το αέριο αλλά και για το συνολικό αριθμό των κατοικιών στις οποίες σκοπεύουμε να κάνουμε τη ρευματοδότηση.
- Είμαστε “alert”. Η εξυπηρέτηση πελατών είναι ένα από τα σημεία κλειδιά για την καλή συνεργασία αλλά και για να μας συμφέρει η αλλαγή παρόχου καθώς υπάρχουν πολλά ψιλά γράμματα συχνά. Ένας πατροπαράδοτος τρόπος για να μάθουμε αν οι υπάλληλοι στη νέα εταιρεία ρεύματος θα είναι εξυπηρετικοί και αν θα πράττουν προς το συμφέρον μας είναι να ρωτήσουμε κάποιο γνωστό ο οποίος έχει κάνει την αλλαγή. Επειδή μπορεί να μην έχουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο, μπορούμε να μπούμε σε κάποιους από τους διαδικτυακούς ιστότοπους που κάνουν αποτελεσματική σύγκριση παρόχων ρεύματος για να διευκολυνθούμε.
- Από τη στιγμή που θα έχουμε σαφή εικόνα για τις προσφορές ελέγχουμε προσεκτικά αν οι τιμές που μας δίνουν συμβαδίζουν με την τιμολόγηση της κιλοβατώρας που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.
- Σε περίπτωση που έχουμε μια επιχείρηση με μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση και ενδέχεται να εντασσόμαστε στις υψηλές κλίμακες, μπορούμε πάντα να προτείνουμε τους δικούς μας όρους στην εκάστοτε εταιρεία ρεύματος και να διαπραγματευτούμε μια αρκετά χαμηλή τιμή κιλοβατώρας
Ακολουθώντας αυτά τα προσεκτικά βήματα μπορούμε να συλλέξουμε τις εξατομικευμένες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να ρίξουμε κατακόρυφα την τιμή στα τιμολόγιά μας. Αφότου συλλέξουμε τα στοιχεία μπορούμε να μπούμε τις σελίδες στο διαδίκτυο που σαρώνουν την αγορά ενέργειας και κάνουν την κατάλληλη έρευνα αγοράς ώστε να μας συνδράμουν στο να εντοπίσουμε ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα.
Προφανώς ο συνδυασμός της σωστής σύγκρισης παρόχων ρεύματος αλλά και της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας ή του επαγγελματικού μας χώρου με συσκευές ενεργειακά πιο αποδοτικές είναι το μέσον για να επιτύχουμε το σκοπό μας στο να φύγει από τις “πλάτες” του μηνιαίου προϋπολογισμού το “βάρος” των υπερ-κοστολογημένων τιμολογίων της ΔΕΗ.
Η αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι μια διαδικασία που χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό κινήσεων και τη σωστή υποστήριξη από εκείνους που ξέρουν να ψάχνουν για το πιο φθηνό ρεύμα.