Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον λογαριασμό ρεύματος;

Άμεσο Όφελος στο Λογαριασμό σου

Είναι αλήθεια πως στις μέρες μας, πολλά νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί σε οικονομικά αδιέξοδα ενώ ταυτόχρονα ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί όλο και περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Επομένως, είναι σημαντικό να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα μας και να αναζητήσουμε οικονομικούς τρόπους που θα μας επιτρέπουν να έχουμε ένα λειτουργικό και άνετο σπίτι, εξοικονομώντας ενέργειακαι προστατεύοντας το περιβάλλον. Υπάρχουν κάποιες ευέλικτες λύσεις, οι οποίες περιορίζουν δραστικά την άσκοπη σπατάλη ενέργειας, χωρίς να μας υποχρεώνουν να πραγματοποιήσουμε κάποια έκπτωση στον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε, ενώ παράλληλα μειώνουμε το κόστος στο λογαριασμό του ρεύματος. Μερικές από αυτές έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω:

Φθηνότερος Λογαριασμός άμεσα!

 1. Τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών και σύγχρονων κουφωμάτων που μπορούν να εξοικονομήσουν εντυπωσιακά ποσοστά ενέργειας και να προστατέψουν το σπίτι από διαρροές θερμότητας. Έτσι, υπάρχει σημαντική μείωση των εξόδων θέρμανσης και ψύξης και αποφυγή περιττών εξόδων.
 2. Προγραμματισμός του θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία (20ο C) και αποφυγή των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας καθώς αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος. Μείωση της απόδοσης της θερμότητας σε περίπτωση κάλυψης του σώματος θέρμανσης με καλύμματα ή με την τοποθέτηση κάποιου επίπλου έμπροσθέν του.
 3. Αντικατάσταση συμβατικών κλιματιστικών με σύγχρονα τεχνολογίας Inverter που λόγω του μεταβλητού ρυθμού λειτουργία τους σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια (έως και τρεις φορές) σε σχέση με τα συμβατικά (on/off κλιματιστικά). Η ρύθμιση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι στους 20ο C και το χειμώνα στους 26ο C είναι η ιδανική σε συνδυασμό πάντα με κλειστά παράθυρα!
 4. Τακτικός καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού καθώς είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από το κανονικό, χωρίς όμως να έχουν απόλυτη απόδοση, επειδή τα φίλτρα χρειάζονται καθαρισμό ή αντικατάσταση.
 5. Απενεργοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών (στερεοφωνικά, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορτιστές κινητών τηλεφώνων) που είναι σε λειτουργία αναμονής ή αλλιώς σε «sleep mode» (από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ). Η μείωση της φωτεινότητας στην οθόνη του υπολογιστή είναι εξίσου σημαντική.
 6. Αντικατάσταση των λαμπών πυρακτώσεως ή φθορίου με οικονομικές λάμπες ενεργειακής κλάσης Α ή συστήματα LED. Η μετατροπή θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρεύματος έως και 90%.
 7. Τακτικός καθαρισμός και απόψυξη του ψυγείου για να λειτουργεί στο βέλτιστο και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια από αυτή που χρειάζεται. Τοποθέτηση του ψυγείου σε χώρο που δεν δέχεται ζέστη από πουθενά (π.χ. ήλιο, θερμαντικά σώματα, κουζίνα ή πλυντήριο πιάτων).
 8. Επιλογή μοντέλου πλυντηρίου με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α+++) για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επιλογή προγραμμάτων πλυσίματος με χαμηλές θερμοκρασίες και χρήση απορρυπαντικών μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Λειτουργία της συσκευής μόνο εφόσον έχει πλήρες φορτίο.
 9. Αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό (η χώρα μας έχει ήλιο κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους), αφού σημειώνει μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας έως και 46%. Σε περίπτωση τοποθέτησης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, προσοχή στο μέγεθος (ανάλογο προς τις ανάγκες μας), στο κλείσιμο της παροχής ρεύματος όταν το νερό έχει θερμανθεί και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας (όχι πάνω από 50ο C).
 10. Επιλογή πλυντηρίου πιάτων υψηλής ενεργειακής κατηγορίας, χρησιμοποίηση του κατάλληλου κάθε φορά προγράμματος ώστε να μην επιλέγονται συνεχώς υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες νερού. Διατήρηση του φίλτρου σε καθαρή κατάσταση και έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
 11. Επιλογή ηλεκτρικής κουζίνας και φούρνου υψηλής ενεργειακής κλάσης. Χρησιμοποίηση σκευών ίδιας διαμέτρου με τις εστίες της κουζίνας, ώστε να έχει μικρότερες απώλειες θερμότητας.
 12. Κλείσιμο της εστίας ή του φούρνου της κουζίνας λίγο πριν το τελείωμα του μαγειρέματος προς πλήρη εκμετάλλευση της παραγόμενης θερμότητας.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

Ο καταναλωτής που επιδιώκει να περιορίσει τα έξοδα λειτουργίας της κατοικίας του θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά απλών ενεργειών, όπως αναφέρονται ανωτέρω. Σίγουρα η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα δεν επιτρέπει σε πολλούς καταναλωτές την αντικατάσταση των συσκευών τους σε αυτές με υψηλή ενεργειακή απόδοση καθώς το κόστος είναι κάπως υψηλό. Παρόλα αυτά, η σωστή επιλογή μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας αποδεικνύεται οικονομικά συμφέρουσα σε βάθος χρόνου καθώς το κόστος λειτουργίας κατά τη διάρκεια της «ζωής» τους είναι σημαντικά μικρότερο.

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας