Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

Αποκωδικοποιώντας τις επερχόμενες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου 2024

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις

Όσο περνάνε οι μέρες λαμβάνουμε νέα δεδομένα από κυβερνητικούς παράγοντες και ενεργειακούς επιθεωρητές, αναφορικά με τα τιμολόγια ρεύματος που θα επικρατήσουν από 1η Ιανουαρίου 2024.

Προσπαθώντας να αποτυπώσουμε τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα νέα τιμολόγια και μην γνωρίζοντας με απόλυτη βεβαιότητα που θα καθίσει η ‘μπίλια’, συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκωδικοποίησης της νέας τιμολόγησης ρεύματος με ενημερωτικά άρθρα προς τους καταναλωτές μας. Διαβάστε παρακάτω για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στην τιμολόγηση ρεύματος όπως διαμορφώνονται σήμερα, έχοντας πάντα στον νου ότι είναι πολύ πιθανό να προκύψουν αλλαγές και διαφοροποιήσεις όσο περνάνε οι μέρες.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

Μπλε τιμολόγιο

Σταθερό τιμολόγιο με τιμή χρέωσης παγιωμένη για 1 χρόνο, δηλαδή με σταθερή χρέωση κιλοβατώρας για την διάρκεια της σύμβασης, και χωρίς να επηρεάζεται από το χρηματιστήριο ενέργειας. Στο ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης του καταναλωτή από το μπλε τιμολόγιο, προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης με το ποσό να κυμαίνεται από 30 έως 100 ευρώ, ανάλογα με τον μήνα που θα εγκαταλείψει το τιμολόγιο.

Κατάλληλο τιμολόγιο για καταναλωτές που υπάγονται σε ένα από τα παρακάτω πιθανά σενάρια:

  • λίγες κιλοβατώρες κατανάλωσης, κάτω από 200 κιλοβατώρες για παράδειγμα
  • εξοχικό το οποίο επισκέπτονται αρκετά σποραδικά
  • δεν έχουν την διάθεση ή τη δεξιότητα να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς τιμολογίου
  • ενδιαφέρονται για έναν σταθερό οικονομικό προγραμματισμό και θέλουν το κεφάλι τους ήσυχο

Παραμένει το γεγονός ότι το μπλε τιμολόγιο θα έχει την ακριβότερη τιμή χρέωσης από τα υπόλοιπα τιμολόγια.

Kίτρινo τιμολόγιo

Κυμαινόμενο τιμολόγιο στο οποία η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας βγαίνει μεσοσταθμικά σε όλο το διάστημα των 30 ημερών. Εδώ η χρέωση εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς, καθώς το τιμολόγιο αυτό είναι στο 100% εκτεθειμένο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το τιμολόγιο αυτό θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 στην χαμηλότερη τιμή χρέωσης, με τον καταναλωτή να ‘καραδοκεί’ σε μηνιαία βάση πως θα εξελιχθούν οι τιμές στη διεθνή αγορά. Θα έχει την χαμηλότερη τιμή χρέωσης καθώς υπόκειται στο χρηματιστήριο ενέργειας και ενέχει το μεγαλύτερο ρίσκο από όλα τα τιμολόγια.

Το κίτρινο τιμολόγιο το ‘αγοράζεις’ την 1η του μήνα αλλά το πληρώνεις στις 30 του μήνα. Ξεκινάς τον Ιανουάριο με μια χαμηλή χρέωση και επαναξιολογείς τον Φεβρουάριο εάν θα παραμείνεις στο κίτρινο ή όχι, ανάλογα με το πως βαίνουν διεθνώς τα πράγματα στην αγορά ενέργειας. Για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει ρήτρα αποχώρησης από το κίτρινο τιμολόγιο.

Πορτοκαλί τιμολόγιο

Εφευρέθηκε για να υποστηρίξει τους έξυπνους μετρητές, παρόλο που καμία ενεργειακή εταιρεία σήμερα, δεν παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες που συνδέονται με ‘ανά ώρα’ χρέωση έξυπνων μετρητών. Ίσως να αποτελέσει μια καλή λύση για τους καταναλωτές στο μέλλον, όταν η Ελληνική αγορά ενέργειας θα έχει αναβαθμιστεί στις υπηρεσίες έξυπνων μετρητών. Για την ώρα, είναι το πιο αδόκιμο τιμολόγιο στην αγορά.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

Πράσινο τιμολόγιο

Εφευρέθηκε με σκοπό να καταπολεμήσει τις αδυναμίες όλων των υπόλοιπων τιμολογίων σε ένα τιμολόγιο. Η τιμή της κιλοβατώρας θα διαμορφώνεται μέσα από μία φόρμουλα, η οποία θα λειτουργεί στην ουσία ως ενιαία μέθοδος για να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ομοειδή πράγματα. Το πράσινο τιμολόγιο είναι ημικυμαινόμενο και ημισταθερό. Η τελική τιμή διαμόρφωσης της κιλοβατώρας εξαρτάται από την βασική τιμή που θα δώσουν όλοι οι πάροχοι, καθώς και από τον εάν θα ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η τιμή της ρήτρας αναπροσαρμογής, εάν και εφόσον ενεργοποιηθεί, θα προστίθεται στην βασική τιμή των παροχών και έτσι θα διαμορφώνεται η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου.

Πότε ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής;  Όταν είσαι πάνω ή κάτω από κάποια όρια που θέτει ο πάροχος, όπως γινόταν και πριν το 2022, όπου και θα αυξάνεται η βασική τιμή εκκίνησης κατά ένα ποσοστό.

Τονίζουμε ξανά, ότι αυτές είναι οι εξελίξεις στην τιμολόγηση ρεύματος όπως διαμορφώνονται στο σήμερα. Είναι πολύ πιθανό να προκύψουν αλλαγές και διαφοροποιήσεις όσο περνάνε οι μέρες, όπου και θα σας ενημερώσουμε αντίστοιχα με περαιτέρω πληροφορίες.

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας