Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

«ΤΣΙΜΠΑΕΙ» ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΚΡΙΒΗ Η ΒΕΝΖΙΝΗ

Στα 1,12 €/λίτρο έκλεισε η χρονιά, την 1η εβδομάδα του 2023!

Σε ανοδική τροχιά έχει μπει εκ νέου η διεθνής τιμή του πετρελαίου, προκαλώντας ανησυχία για ένα νέο γύρο ανατιμήσεων στα καύσιμα. Ήδη, τα νοικοκυριά προμηθεύονται «τσιμπημένο» το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για τη βενζίνη παράγοντες της αγοράς λένε ότι δύσκολα θα δούμε υποχώρηση των τιμών στα περσινά επίπεδα…

Η πτώση της θερμοκρασίας που έρχεται και ο χειμώνας που κάνει την εμφάνιση του, οδηγεί πολλούς καταναλωτές στο να εφοδιαστούν πετρέλαιο θέρμανσης. Αρκετοί πολίτες προμηθεύονται πετρέλαιο σε μπιτόνια.

Το ψαλίδισμα της κρατικής επιδότησης έχει περάσει στην αντλία: Στα 1,12 ευρώ το λίτρο έκλεισε η χρονιά,  την πρώτη εβδομάδα του 2023 η τιμή έφτασε το 1,24 και γύρω στο 1,26 αναμένεται να κλείσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Προβληματισμό προκαλούν οι ανοδικές τάσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που ξεπέρασαν τα 80 δολάρια

Είδαμε το πετρέλαιο να φτάνει ως τα 88 δολάρια στις αρχές της χρονιάς. Πόσο επιβαρύνθηκε η βενζίνη; Πήρε 9 λεπτά το λίτρο.

Η τιμή της αμόλυβδης τέλος του 2022 έκλεισε στο 1,79Ε το λίτρο και σήμερα έφτασε το 1,85Ε.

Οι αυξανόμενες διεθνείς τιμές σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, απομακρύνουν στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο να δούμε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Όσο για το πετρέλαιο κίνησης, έχει υποχωρήσει μεν στα 1,79 ευρώ, ωστόσο παραμένει 30 λεπτά ακριβότερο από πέρσι, επιβαρύνοντας όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Ελλάδα κάνει… πρωταθλητισμό, έχοντας μια από τις υψηλότερες φορολογίες στη βενζίνη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει… φουλάρισμα και  το ντεπόζιτο να γεμίζει με το σταγονόμετρο. Οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην ευρωπαϊκή ένωση αφού η μέση τιμή της αμόλυβδης στην χώρα μας κυμαίνεται στο 1.84. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία με 1.93 και δεύτερη η Φινλανδία με 1.91.  Είναι εντυπωσιακό ωστόσο πως οι Έλληνες πληρώνουν περίπου 10 λεπτά ακριβότερα τη βενζίνη από τους καλοπληρωμένους Ολλανδούς και τους Γερμανούς , και 35 λεπτά ακριβότερα από τους AΑυστριακούς.

Τόσο η αμόλυβδη όσο και το πετρέλαιο κίνησης παραμένουν σταθερά κάτω από τα δυο ευρώ. Ωστόσο αρκετοί καταναλωτές λένε ότι προκειμένου να τα βγάζουν πέρα οι τιμές των  καυσίμων θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλές.

Σύμφωνα με το Γιώργο Ασμάτογλου αντιπρόεδρο του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων : «Αν η Ελλάδα μείωνε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ή το ΦΠΑ θα βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι σήμερα.»

Σίγουρα θα είχαμε φθηνότερα καύσιμα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης. Μιας και η τιμή της βενζίνης προ φόρων στη χώρα μας  κυμαίνεται στα 773 ευρώ τον τόνο όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στα 790 ευρώ

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια συνεχή πτώση των διεθνών τιμών ενέργειας, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην παρατεταμένη καλοκαιρία. Στη χώρα μας ωστόσο δε βλέπουμε να έχει αποτυπωθεί αυτή η πτωτική πορεία στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο το γεγονός ότι το προσεχές διάστημα ο καιρός αναμένεται να χαλάσει αυτό θα έχει άμεση συνέπεια στην αύξηση και των τιμών

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα μας δεν είναι η ενεργειακή επάρκεια που ενδεχομένως να απασχολεί άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως για παράδειγμα τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπάρχει απρόσκοπτη ροή στο φυσικό αέριο και από τις 3 πύλες εισόδου. Τόσο από τον αγωγό Τurk stream που έρχεται από τη Ρωσία και καταλήγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όσο και από τον transadriatic pipeline που μας προμηθεύει με αζέρικο αέριο αλλά και από τον τερματικό σταθμό lng της Ρεβυθούσας. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι το ενεργειακό κόστος το οποίο για πολλές μέρες έχει εκτοξευτεί αρκετά δυσανάλογα σε σχέση με την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών.

Εκεί εκτιμούν οι ειδικοί πρέπει να αναζητηθεί το δημοσιονομικό και ρυθμιστικό μίγμα το οποίο θα καταπολεμήσει την ακρίβεια η οποία μαστίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας