Τον ανήφορο τραβάει η τιμή της αμόλυβδης, σπάζοντας ακόμα και το φράγμα των 2 ευρώ σε πρατήρια της Αττικής. Οι οδηγοί έχουν… ξεχάσει τι σημαίνει να φουλάρουν τα ντεπόζιτα, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δείχνουν ότι δύσκολα θα δούμε αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα
Αρκετοί εργαζόμενοι ειδικά διανομείς και οδηγοί που βάζουν από την τσέπη τους τα καύσιμα και βασίζονται στη βενζίνη για να βγάλουν το μεροκάματο αναφέρουν ότι τα μισά πηγαίνουν στο ντεπόζιτο. Ενδεικτικά ένας διανομέας εκτιμάται ότι χρειάζεται 10 με 15 ευρώ το διήμερο για τις διαδρομές του.
Η τιμή της αμόλυβδης σκαρφαλώνει καθ όλη τη διάρκεια του μήνα έχοντας αυξηθεί πάνω από 7 λεπτά ενώ η μέση τιμή της έχει αγγίξει το 1.92. Σε κάποια πρατήρια του Λεκανοπεδίου, έχει ξεπεράσει προ πολλού το φράγμα των 2 ευρώ. Ο κόσμος γεμίζει με το σταγονόμετρο ενώ ορισμένοι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι οι 2 στους 10 γεμίζουν πια το ρεζερβουάρ ενώ οι υπόλοιποι έχουν βάλει ταβάνι το 20ευρο και γεμίζουν ανά τρεις μέρες.
Σε αυτή την κατάσταση η χώρα μας φαίνεται ότι εξακολουθεί να κάνει «πρωταθλητισμό».
Μια ακόμα εβδομάδα έκλεισε με την Ελλάδα να έχει την τέταρτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη πίσω μόνο από Δανία, Φινλανδία και Γαλλία. Η υψηλή φορολογία αλλά και η τιμή του διεθνούς πετρελαίου που κυμαίνεται στα 86 με 87 ευρώ το βαρέλι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αποκλιμάκωση εξηγούν οι ειδικοί στα ενεργειακά.
Σε αυτό το περιβάλλον ο κόσμος έχει ανάγκη από υποστήριξη για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι για την ώρα δεν τίθεται ζήτημα για νέο fuel pass.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός ανάπτυξης ανέφερε στην ΕΡΤ: «Ακόμα και η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1.30 που είναι σημαντικά ακριβότερο από αυτό που μπορούσε κάποιος να αγοράσει μέχρι πριν από δύο εβδομάδες που ήταν 1.10 παραμένει αρκετά φθηνότερο από την έναρξη. Όταν ξεκίνησε το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος ξεκίνησε με 1.45 – 1.50, άρα ακόμα στις τιμές του 1.30 είμαστε αρκετά χαμηλότερα από το σημείο στο οποίο ξεκινήσαμε.»
Το πετρέλαιο θέρμανσης ωστόσο μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει επίσης αυξηθεί περίπου 16 λεπτά την ώρα μάλιστα που περιμένουμε βουτιά στον υδράργυρο. Σε πολλά πρατήρια καυσίμων υπάρχει κόσμος που ζητάει βερεσέ αφού αδυνατεί να πληρώσει. Οι παραγγελίες έχουν ελαττωθεί δραματικά ενώ υπάρχουν πολίτες που παραγγέλνουν έως και 200 λίτρα ποσότητα. Μέχρι πρότινος οι πρατηριούχοι δεν παρέδιδαν τόσο χαμηλές ποσότητες καθώς δε συνέφερε, ωστόσο φαίνεται ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει για όλους.