Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

Καταναλωτές σε απόγνωση: Ανεβαίνει το πετρέλαιο, ανεβαίνουν οι τιμές

Απόγνωση: από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο και πάλι πίσω;

Με ντόμινο ανατιμήσεων σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται το νέος έτος, καθώς οι προβλέψεις για το που θα φτάσει η τιμή του μαύρου χρυσού για τα νοικοκυριά είναι δυσοίωνες. Την ίδια στιγμή που η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές πετρελαίου στις χώρες που υιοθέτησαν την πολιτική του πλαφόν, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού πολυκατοικίες που είχαν αέριο το γύρισαν σε πετρέλαιο για πιο οικονομικά και πλέον τρέμουν το ράλι ανόδου του μαύρου χρυσού.

Μπορεί από την Ρωσία να μην εισάγουμε πετρέλαιο, όμως ειδικοί εκτιμούν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα επηρεαστεί με αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την ανηφόρα. Ήδη από τα 80 δολάρια το βαρέλι, κάνουν λόγο για εκτίναξη στα 97 δολάρια.

Oικονομολόγοι εκτιμούν ότι το πετρέλαιο ανεβαίνει διότι ανεβαίνει η κατανάλωση στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών lockdown.

Στη χώρα μας, οι καλές καιρικές συνθήκες κρατούν χαμηλά την ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης. Μπροστά στις επικείμενες αυξήσεις όμως, κάποιοι δήμοι προνοούν. Για παράδειγμα στο Δήμο Αλίμου έχουν γεμίσει οι δεξαμενές όλων των υπηρεσιών και ειδικά των σχολείων, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για το χειμώνα και το κρύο που ενδεχομένως ακολουθήσει.

Ο μαύρος χρυσός ωστόσο επηρεάζει κάθετα την οικονομία.Το ενδεχόμενο ράλι ανόδου θα προκαλέσει ντόμινο στο εμπόριο και την βιομηχανία με φορείς της αγοράς να εκτομούν ότι από τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαρτημένες από τα καύσιμα ως κινητήρια δύναμη, ο τελικός παραλήπτης που θα πληρώσει τα σπασμένα είναι για άλλη μια φορά ο καταναλωτής.

Σημαντική θα είναι η αύξηση και στα μεταφορικά καθώς το επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί σους καταναλωτές. Για παράδειγμα ένας οδηγός μεταφορικής ο οποίος γέμιζε στα 400 λίτρα με 600-650 ευρώ. Τώρα έχει ανέβει στα 900-950 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται το ποσό να αυξηθεί κι άλλο με το νέο έτος.

Στην Ευρώπη, οι Γερμανοί φαίνεται πως έκαναν καλό κουμάντο. Το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, μοιάζει φόβος που απομακρύνεται, καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σχεδόν γεμάτες. Την προηγούμενη εβδομάδα αποθηκεύτηκε περισσότερο αέριο από όσο ξοδεύτηκε. Το επίπεδο πληρότητας έφθασε στο 83,1%.

Την ώρα πάντως που οι Γερμανοί πανηγυρίζουν η αυστριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για ενδεχόμενο μπλακ άουτ. Το φόβο εξέφρασε η υπ. Άμυνας, λόγω επιθέσεων από Ρώσους χάκερ. Την ίδια ώρα Γάλλοι επιχειρηματίες ζαλίζονται όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Εστιάτορας δηλώνει : «Έλαβα τον νέο μου λογαριασμό ρεύματος με μέηλ και με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι πέρασα από έναν λογαριασμό για τον μήνα Νοέμβριο από 700 ευρώ, στα σχεδόν 18.000 ευρώ σήμερα.» Ο ήπιος καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες πάντως μείωσαν την κατανάλωση ενέργειας στη Γαλλία γύρω στο 8,7% τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας