Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Το 2001 η ΔΕΗ έγινε Ανώνυμη Εταιρεία και εισήχθη στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Ιστορικό του ΔΕΗ

To 1889 η Γενική Εταιρεία Εργοληψιών κατασκευάζει στην πρωτεύουσα την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Δέκα χρόνια αργότερα, οι πολυεθνικές εταιρείες ηλεκτρισμού κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα. Η αμερικανική εταιρεία Thomson-Houston ιδρύει την Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία με συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και ηλεκτροδοτούνται μεγάλες πόλεις. Οι απομακρυσμένες περιοχές ηλεκτροδοτούνται είτε από ιδιώτες είτε από τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, με την κατασκευή μικρών εργοστασίων.

Πάρε Φθηνό Ρεύμα από την ΔΕΗ!

Μέχρι το 1950 περίπου 400 εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, η κατάτμηση της παραγωγής και τα εισαγόμενα καύσιμα (πετρέλαιο και γαιάνθρακας) αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάνοντας το ηλεκτρικό αγαθό πολυτελείας. Όμως, για να εξαπλωθεί η ηλεκτρική ενέργεια ομοιόμορφα και να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία αλλά και στην ύπαιθρο έπρεπε να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, η αξιοποίηση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων που απαιτούσε μεγάλες επενδύσεις, η ενοποίηση της παραγωγής σε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο και η ύπαρξη ενιαίου φορέα.

Τις προϋποθέσεις αυτές ήρθε να καλύψει η ΔΕΗ που ιδρύεται το 1950 με σκοπό να λειτουργήσει για το δημόσιο συμφέρον. Έξι χρόνια αργότερα η ΔΕΗ εξαγοράζει όλες τις ιδιωτικές και δημοτικές επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενσωματώνει το προσωπικό τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το ηλεκτρικό ρεύμα φθάνει σε όλη την Ελλάδα και η ΔΕΗ πετυχαίνει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Για πολλά χρόνια η ΔΕΗ αποτελούσε την μοναδική εταιρεία παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το μονοπώλιο αυτό άρθηκε πλήρως το 2012, αν και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά έχει αρθεί μερικώς.

Από το 2019, η ΔΕΗ αρχίζει να προμηθεύει και φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, μέσω των θυγατρικών της, η ΔΕΗ δραστηριοποιείται και στις ΑΠΕ, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που χαρακτηρίζεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Οικονομικό – Φθηνό ρεύμα από την ΔΕΗ

Με την άρση του μονοπωλίου μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας άρχισαν την λειτουργία τους με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη ΔΕΗ στη χάραξη νέας στρατηγικής. Με την παροχή φθηνού ρεύματος και οικονομικότερα τιμολόγια, η ΔΕΗ προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική και να παίξει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

Στα προσφερόμενα προγράμματα της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη η ρήτρα ΟΤΣ ενώ η εταιρεία δίνει επιπλέον έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης λογαριασμού που αυξάνεται στην περίπτωση της ενεργοποίησης πάγιας τραπεζικής εντολής. Το κόστος μειώνεται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που ο καταναλωτής ενταχθεί στο πρόγραμμα προπληρωμένου λογαριασμού.

Καταστήματα και Εξυπηρέτηση πελατών

Η ΔΕΗ διαθέτει φυσικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών της σε όλους τους νομούς της χώρας:

Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Έβρος, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χανιά, Χίος.

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας.

Λογαριασμός και τρόποι πληρωμής

Οι επαγγελματίες ή οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σε 4μηνιαίο κύκλο καταμέτρησης, λαμβάνουν 6 διμηνιαίους λογαριασμούς ετησίως, 3 ΕΝΑΝΤΙ και 3 ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ (με ισχύ έως 25 kVA). Εκείνες οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σε μηνιαίο κύκλο καταμέτρησης (συνήθως πελάτες με ισχύ άνω των 35 kVA) λαμβάνουν 12 μηνιαίους ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ λογαριασμούς το χρόνο.

Ο ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμός υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση με βάση τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης του πελάτη (όχι με βάση την πραγματική κατανάλωση), ενώ το ποσό που χρεώνεται στον ΕΝΑΝΤΙ και αφορά τη χρέωση ενέργειας, αφαιρείται στον επόμενο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΌ λογαριασμό.

Ο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ λογαριασμός αφορά την αξία της κατανάλωσης όλης της περιόδου που καταμετρήθηκε, μειωμένης κατά το ποσό που ήδη χρεώθηκε στον ενδιάμεσο ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμό.

Μπορείτε να εξοφλήσετε το λογαριασμό σας με τους εξής τρόπους:

 • Στα καταστήματα της ΔΕΗ.
 • Ηλεκτρονικά με χρήση κάρτας (VISA, MasterCard, Maestro, Diners Club έκδοσης της Alpha Bank Ελλάδος).
 • Τηλεφωνικά με χρήση κάρτας (στον αριθμό 800 900 1000, δωρεάν).
 • Με Πάγια Τραπεζική Εντολή.
 • Μέσω της Υπηρεσίας e-banking.
 • Μέσω της Υπηρεσίας phone-banking (τηλεφωνική εντολή).
 • Στις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) των συμβεβλημένων Τραπεζών.
 • Στα Ταμεία συμβεβλημένων Τραπεζών. (Στην Εθνική Τράπεζα εφόσον είστε πελάτης της).
 • Στα Μηχανήματα Αυτόματων Συναλλαγών με μετρητά.
 • Στα αδειοδοτημένα από την Τράπεζα της Ελλάδος Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος, καθώς και τους πιστοποιημένους αντιπροσώπους αυτών.
 • Μέσω εμβασμάτων SEPA (για πληρωμές εκτός Ελλάδος, από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και επιπλέον Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Σαν Μαρίνο). Στο έμβασμα πρέπει να συμπληρώσετε το πεδίο που παραπέμπει σε λεπτομέρειες πληρωμής (Remittance Info) και να γράψετε τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής, που θα βρείτε στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού σας.

Στην περίπτωση που η εξόφληση λογαριασμών γίνεται εκτός των καταστημάτων ΔΕΗ, ενδέχεται ο πελάτης να χρεωθεί με μία μικρή προμήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

Διαδικασία Αλλαγής Προμηθευτή προς ΔΕΗ

Εάν θέλετε να γίνετε πελάτης της ΔΕΗ μπορείτε να απευθυνθείτε στα καταστήματά της, ή να καλέσετε το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών ή να κάνετε την αίτησή σας ηλεκτρονικά μέσω του e- contract στον σύνδεσμο https://econtract.dei.gr Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξόφληση ή ρύθμιση όλων των τυχόν προηγούμενων οφειλών προς τον τωρινό σας πάροχο και η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:

αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.
στοιχεία Αριθμού Παροχής: λογαριασμό ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) που εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.
ένδειξη του μετρητή (πχ φωτογραφία), εφόσον το νούμερο παροχής είναι έως 25KVA.
τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος και αποδεικτικό της πληρωμής ή της ρύθμισης του.

Ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται για την αλλαγή παρόχου. Ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 7 ημέρες μετά την αποδοχή αίτησης και υπόκειται στις διαδικασίες του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΔΕΗ εξυπηρετεί καταναλωτές Χαμηλής και Μέσης Τάσης σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και είναι ο μοναδικός προμηθευτής που παρέχει ρεύμα Υψηλής Τάσης σε βαριές βιομηχανίες.

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας