Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Σκληρά παζάρια για το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Τη Δευτέρα ενεργοποιείται το εμπάργκο και το πλαφόν στα 60 δολάρια στο ρωσικό πετρέλαιο, και ο πυρετός των διαβουλεύσεων ανεβαίνει στην Ευρώπη για τον “κόφτη” στην τιμή του φυσικού αερίου.. Σε αυτό το κλίμα η Ελλαδα οχυρώνει την ενεργειακη της επαρκεια με γενναίες παραλαβές LNG.

Η αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις διαβουλεύσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το εμπάργκο και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Η ανησυχία είναι μήπως οι κυρώσεις, που θα ενεργοποιηθούν τη Δευτέρα, προκαλέσουν αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια για το οριζόντιο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ η Κομισιόν δεσμεύθηκε να φέρει ως την Τετάρτη, μια αναθεωρημένη εκδοχή του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Δεν είναι όμως σαφές εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημα της Ελλάδα και της Ομάδας των “15” χωρών, για “κόφτη” στα 160 ευρώ. Μένει να φανεί αν θα καμφθούν οι αντιστάσεις των βόρειων και κυρίως της Γερμανίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει και μια τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες.

Eίναι χαρακτηριστική πάντως η δήλωση του υπουργού ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Bloomberg σχέτικα με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων ο οποίος είπε πως “Είναι παράλογο για την Ευρώπη να αγοράζει το πιο ακριβό αέριο στον κοσμο και αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές δε λειτουργούν. Οπότε δε μπορούμε να αφήσουμε ένα μοναδικό παίκτη τη Ρωσία να χειραγωγεί την αγορά ενέργειας και να αφήσουμε την κερδοσκοπία να απειλεί τη συνοχή των ευρωπαικών κοινωνιών και τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Κανείς δε μπορεί να αντέξει αυτές τις υπερβολικές τιμές στο αέριο για πολύ καιρό.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έγραψε στο τουίτερ για τις επιπτώσεις του ενεργειακού “Πρέπει να βελτιώσουμε την εργαλειοθήκη μας ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρίσεις που αντιμετωπίζουν τις πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας”.

Παρ’ ότι η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι η στήριξη των αδύναμων καταναλωτών είναι προφανές ότι κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της χωρίς να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις εντείνοντας την αγωνία για το πως θα διαμορφωθεί η στρατηγική της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα.

Το βέβαιο είναι ότι όσο περνούν οι μέρες το μεγάλο ζήτημα είναι η ομαλή ροή φυσικού αερίου, με τη ζήτηση του lng να έχει εκτιναχθεί και τις παραγγελίες να σπάνε το ένα ρεκορ μετά το άλλο.

Για να επιτευχθεί η ενεργειακή σταθερότητα ο ελληνικός στόλος αναμένεται να ενισχυθεί με άλλα 24 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας