Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

Το ενεργειακό τοπίο του μετά το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Περιορισμός τις τιμές φυσικού αερίου στα 180€/MWh από 15/2

Μετά από μερικές ασταθείς εβδομάδες  του πρώτου χειμερινού κρύου στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν, φτάνοντας τα 33,76 $ ανά εκατομμύριο   (MMBtu) στο Title Transfer Facility (TTF) που εδρεύει στην Ολλανδία στις 20 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 20% την εβδομάδα.

Οι τιμές στο Εθνικό Σημείο Εξισορρόπησης του Ηνωμένου Βασιλείου (NBP) παρακολουθούν αυτήν τη στιγμή την τιμή του TTF.

Οι τρέχουσες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα είναι πάνω από τις κανονικές προς το τέλος του έτους, κάτι που ενδέχεται να ρίξει περαιτέρω τις τιμές.

Ωστόσο ακόμα «ροκανίζουμε» τα αποθέματα φυσικού αερίου από τις αποθήκες, με τις εγκαταστάσεις επί του παρόντος να είναι γεμάτες 86% σε περίπου 94 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Bcm).

Από την πλευρά της προσφοράς, οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας στην ηπειρωτική Ευρώπη παρέμειναν σταθερές σε περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα (MMcmd) τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτοί οι όγκοι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν λόγω μιας έκρηξης που συνέβη έκρηξης μετά από συντήρηση αγωγού εντός της Ρωσίας.

Αυτό μάλλον θα έχει ελάχιστη επίπτωση στους όγκους και τις τιμές, καθώς μπορεί να χρειαστούν μόλις λίγες ημέρες για την αποκατάσταση της ζημιάς και υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία.

Στις 19 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ/MWh από τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιηθεί όταν οι τιμές του πρώτου μήνα TTF είναι πάνω από 180 €/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες και 35 €/MWh πάνω από την τιμή LNG.

Το ανώτατο όριο είναι περίπου 70 €/MWh υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή προθεσμιακής καμπύλης του TTF, η οποία είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί, αλλά θα προστατεύσει τους ευρωπαίους καταναλωτές από τις ακραίες αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος.

Δεδομένου ότι το ανώτατο όριο έχει οριστεί σημαντικά υψηλότερο από τις τρέχουσες και τις κανονικές τιμές φυσικού αερίου, δεν αναμένεται ότι θα μειώσει την προσφορά ή θα επιδεινώσει το έλλειμμα φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Είναι μάλιστα πιθανόν να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε μέγιστα επίπεδα.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες ότι το ανώτατο όριο τιμών θα δώσει κίνητρο για υψηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου.

Αυτό είναι λιγότερο πιθανό αν ληφθεί υπόψη το πού διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η αγορά, αλλά αποτελεί βάσιμη ανησυχία εάν απαιτείται δραστική μείωση της ζήτησης σε περιόδους ακραίου ελλείμματος.

Ωστόσο, η ζήτηση φυσικού αερίου έχει ήδη μειωθεί σημαντικά, ειδικά στον βιομηχανικό τομέα, σε επίπεδα τιμών περίπου 100-130 €/MWh.

Η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο εμφανής στα 180 €/MWh. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος υπάρχει μικρός κίνδυνος το ανώτατο όριο τιμών να οδηγήσει σε πρόσθετη ζήτηση για φυσικό αέριο.

Το ανώτατο όριο θα ανασταλεί επίσης εάν οδηγήσει σε πιο εκτεταμένες ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη ή εμποδίσει τις συναλλαγές σε ευρωπαϊκούς κόμβους τιμών, επηρεάζοντας τη ρευστότητα.

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας