Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Σε αυτόν τον πόλεμο ο ρόλος της Αμερικής είναι περισσότερο από προφανής μιας και η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Κίεβο είναι δεδομένη. Εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης περιόδου και με την ανατολική Ευρώπη να βράζει η επίσκεψη του Υπουργού εξωτερικών των ηνωμένων Πολιτειών μόνο συμπωματική δεν είναι. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Η.Π.Α. ποντάρουν σε μια καλή συνεργασία με τη χώρα μας προκειμένου να διασφαλίσουν ένα σίγουρο ενεργειακό «μονοπάτι» στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ρεβυθούσα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου LNG που τροφοδοτεί ταυτόχρονα τα Βαλκάνια με φυσικό αέριο. Παράλληλα ο αγωγός IGB ήδη αλλάζει τους συσχετισμούς.
Αυτό που κάνει τους Αμερικανούς να μας δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» είναι ότι ήδη από μόνοι μας πραγματοποιούμε την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο ενώ παράλληλα βοηθάμε τα γειτονικά κράτη προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 η Βουλγαρία είχε μια εξάρτηση κοντά στο 90% από το ρωσικό αέριο εισάγοντας 101.409 terra joule από τη Ρωσία σύμφωνα με τη Eurostat. Τα 14.472 τα εισήγαγε από τη χώρα μας, 10.475 από το Αζερμπαϊτζάν και 837 από τη Ρουμανία. Με το κλείσιμο της στρόφιγγας είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι εναλλακτικές της ήταν το αέριο μέσω Ελλάδας και το Αζέρικο.
Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!
Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι η Βόρεια Μακεδονία ήταν πλήρως εξαρτημένη από τη Ρωσία εισάγοντας το 100% των αναγκών της σε αέριο από εκεί με 16.455 terra joule. Ακόμα και η Ρουμανία που είναι χώρα παραγωγός εισήγαγε το 2021 περί τις 102.518 tj αερίου από τη Ρωσία ενώ ανάμεσα στις χώρες που αγόραζε αέριο είναι και οι Ελλάδα. Όλες αυτές οι χώρες προκειμένου να απεξαρτητοποιηθούν από τα ρωσικά «δεσμά» αποτελούν μια αγορά για την οποία σίγουρα ενδιαφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ολοκλήρωση της μονάδας επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυναμική καθώς τα πλοία θα μπορούν να ξεφορτώνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο προκειμένου να μεταφέρεται από τους αγωγούς στα Βαλκάνια. Σε αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι και ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας αποκτά μια νέα διάσταση. Από τη στιγμή που θα διακυβεύονται τόσο πολλά, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα επιτραπούν με την ίδια ευκολία οι λεονταρισμοί από οποιαδήποτε πλευρά. Αναλυτές βέβαια εκτιμούν ότι σε τέτοια θέματα δε χωράει εφησυχασμός. Ούτε σε θέματα ενέργειας ούτε ασφάλειας. Για αυτό οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα.
Ένα από τα έργα που αναμένεται επίσης να αλλάξει τους συσχετισμούς και έχει την αμέριστη στήριξη των ηνωμένων πολιτειών όπως εκφράστηκε και από τον Άντονυ Μπλίνκεν είναι το καλώδιο διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που έχει σαφώς τα χαρακτηριστικά game changer, μιας και το υποθαλάσσιο καλώδιο το οποίο θα ενώνει τις δύο χώρες πρόκειται να µεταφέρει 100% πράσινο καθαρό και φθηνό ρεύμα. Ενέργεια που η χώρα µας θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει κατά το 1/3 στην Ευρώπη, αναβαθµίζοντας τη θέση της από υποδοχέα σε εξαγωγέα ενέργειας. Παράλληλα στην ενεργειακή ατζέντα των διμερών επαφών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ βρέθηκε και η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ. Ένα έργο που, δείχνει να ωριμάζει μετά από παρατεταμένη στασιμότητα.. Η πρώτη φάση του σχεδίου, δηλαδή το σκέλος Κρήτης – Κύπρου, έχει ήδη ξεκινήσει με την ανάθεση των έργων στις ανάδοχες εταιρείες ενώ το δεύτερο σκέλος, Κύπρος – Ισραήλ φαίνεται να έχει ακόμη δρόμο μπροστά του.
Σε κάθε περίπτωση ειδικοί σε θέματα γεωστρατηγικής και ενέργειας υποστηρίζουν ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και η σωστή αξιοποίηση τους μπορεί να αποφέρει κέρδος για τις επόμενες γενιές.