Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

«ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΙ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΗΔΗ
ΟΛΑ ΤΑ SLOTS ΓΙΑ ΤΟ 2023

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΗΔΗ ΟΛΑ ΤΑ SLOTS ΓΙΑ ΤΟ 2023

Λίγο έπεσαν οι θερμοκρασίες και η ζήτηση στη Ρεβυθούσα έχει εκτιναχθεί τόσο σε επίπεδο αεριοποίησης αλλά και σε ό,τι αφορά τις χρονοθυρίδες που δεσμεύουν οι χρήστες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το νησί εργοστάσιο δουλεύει στο 80% της δυναμικότητάς του.

Με το που μπήκε ο Δεκέμβριος κατέφθασε το πρώτο δεξαμενόπλοιο LNG στο νησί – εργοστάσιο προκειμένου να ξεφορτώσει 150.000 κυβικά μέτρα lng. Ενέργεια που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο μεγαβατώρες. Συνολικά  το μήνα Δεκέμβριο αναμένεται να καταφθάσουν 10 πλοία φορτωμένα με LNG και η ενέργεια που αντιστοιχεί στο φορτίο τους ισοδυναμεί με 4.65 τεραβατωρες! Υπόψη ότι η χώρα μας καταναλώνει περίπου 56.89 τεραβατώρες το χρόνο.

Στελέχη του ΔΕΣΦΑ δηλώνουν ότι το 2022 είναι χρονιά ρεκόρ. Όπως αναφέρουν η Ρεβυθούσα έχει παραλάβει σχεδόν διπλάσια φορτία από ό,τι παραλάμβανε τα προηγούμενα χρόνια ενώ παράλληλα αεριοποιεί διπλάσια ποσότητα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η ζήτηση για τις χρονοθυρίδες καταγράφει επίσης ρεκόρ ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικές και ξένες εταιρείες έχουν ήδη δεσμεύσει από τώρα όλη τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο για το 2023, ενώ υπάρχουν κρατήσεις και για το 2024 αλλά και το 2025.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι οι τιμές που “χτύπησαν” φέτος τα slots. Έφτασαν ακόμη και τα 3,5 – 4 εκατομμύρια ευρώ για ένα slot, δηλαδή, 3,5 φορές πάνω από πέρυσι.

Oι πρωτοφανείς προσφορές, αποτελούν δείγμα των τεράστιων προοπτικών που διανοίγονται για εξαγωγές LNG στην Βουλγαρία και ευρύτερα στην Αν. Ευρώπη.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι εξαγωγές αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 293%, ξεπερνώντας τις 20 τεραβατώρες, με βασικό αποδέκτη την Βουλγαρία, τις ανάγκες της οποίας καλύπτει σταθερά εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα.

Στελέχη του ΔΕΣΦΑ αποκαλύπτουν ότι και η επαναεριοποίηση χτυπάει “κόκκινο”, καθώς έχει ανέβει κατακόρυφα η ζήτηση ενέργειας ειδικά τις τελευταίες 7 μέρες από τις γειτονικές χώρες και ειδικά τη Βουλγαρία. Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να επαναεριοποιεί 1400 κυβικά μέτρα την ώρα. Την τελευταία εβδομάδα που ανέβηκε η ζήτηση η αεριοποίηση φτάνει τα 1000 κυβικά την ώρα. Με λίγα λόγια η Ρεβυθούσα δουλεύει με φουλ τις μηχανές αγγίζοντας το 80% της δυναμικότητάς της. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πόσο γρήγορα μπορεί να χρειαστεί να φτάσει στο 100% της αεριοποίησης όταν μάλιστα πέσουν ακόμα περισσότερο οι θερμοκρασίες. Το βέβαιο είναι ότι ο χειμώνας κρύβει εκπλήξεις όσον αφορά τη ζήτηση του φυσικού αερίου.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά του αερίου εκτιμούν ότι το νησί – εργοστάσιο θα παίξει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και των Βαλκανίων με την Βουλγαρία να εναποθέτει τις ελπίδες της για ενεργειακή σταθερότητα στη χώρα μας. Κάτι που αναδεικνύει περίτρανα τη στρατηγική σημασία  της Μονάδας.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει γεμίσει η πλωτή δεξαμενή FSU  στα ανοιχτά της Ρεβυθούσας με 145.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να διοχετεύσει LNG στις δεξαμενές του νησιού αν παραστεί κάποια ανάγκη.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας