Tι θα γίνει όμως με τις τιμές;
Σκληραίνει τη στάση της η Ευρώπη απέναντι στο Κρεμλίνο, ενεργοποιώντας εμπάργκο και πλαφόν στις θαλάσσιες μεταφορές του ρωσικού πετρελαίου. Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία για την αντίδραση των αγορών και τους πιθανούς κραδασμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα, από τα αντίποινα της Μόσχας…
Η Ευρώπη πάτώντας το κουμπί περιμένει, πλέον, την απάντηση του Κρεμλίνου και πολύ περισσότερο το αν οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, θα πυροδοτήσουν ντόμινο στις αγορές, την ώρα που η ενεργειακή κρίση χτυπάει την πόρτα εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Γηραιά Ήπειρο.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ε.Ε. προμηθευόταν σχεδόν το 25% όλου του πετρελαίου της, από τη Ρωσία. Επομένως μηδενίζοντας αυτές τις εισαγωγές, το διακύβευμα είναι μεγάλο, όπως και το στοίχημα, αφενός να βρεθούν επαρκείς εναλλακτικές πηγές προμήθειας, όσο και να διατηρηθούν οι τιμές των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα.
Σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου ανέβηκε ως τα 88 δολάρια και αυτό δε συνέβη λόγω του εμπάργκο, αλλά επειδή υπάρχει προσδοκία αυξημένης ζήτησης από την Κίνα. Η Μόσχα απειλεί με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι «Μια απόφαση, σχετικά με την απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν, ετοιμάζεται τώρα, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε κανένα πλαφόν στην τιμή».
Ωστόσο η επιβολή των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο έχει γκρίζες ζώνες.
Αυτό γιατί το πλαφόν τέθηκε στα 60 δολάρια, δηλαδή οριακά κάτω από την τρέχουσα τιμή των 63 δολαρίων. Δεν είναι τυχαλιο που ο Ουκρανός πρόεδρος ζητούσε διακαώς να τεθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι ώστε να πιεστεί περισσότερο ο Πούτιν.
Επιπλέον, δεν μπορούν να ελεγχθούν οι εισαγωγές στην Ευρώπη από Τρίτες χώρες, στις οποίες θα συνεχίσει να εξάγεται κανονικά το ρωσικό πετρέλαιο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να δούμε φαινόμενα πετρελαϊκών..κοκτέιλ.. Όπως αναφέρουν ” μαύρος χρυσός ενδέχεται να «αναμιχθεί» με χώρες που δεν υπόκεινται σε κανένα εμπάργκο… Ενώ κανείς στον κόσμο, ούτε καν ο ΟΗΕ, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα μίγματα…”
Πως επηρεάζει τη χώρα μας αυτή η κατάσταση όμως; Από την αρχή πολέμου, παρά τις αλλεπάλληλες κυρώσεις, η Ευρώπη πλήρωσε στη Ρωσία περί τα 68 δισ δολάρια για πετρέλαιο. Μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία έβγαλαν από τα ταμεία τους σχεδόν 27 δισ! Όσο για την Ελλάδα, οι αγορές της περιορίστηκαν κάτω από τα 3 δισ δολάρια. Με δεδομένο, όμως, ότι οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες MOTOR OIL και ΕΛΠΕ, είχαν διακόψει τις παραγγελίες πριν από τον πόλεμο, πρακτικά η εξάρτηση μας είναι μηδενική…
Όπως δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg o Υπουργός περιβάλλονοτς και ενέργειας Κώστας Σκρέκας: «Από τις αρχές του 2023 θα σταματήσουμε να αγοράζουμε τελείως πετρέλαιο από τη Ρωσία».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα αποκτά κρίσιμο γεωστρατηγικό και ενεργειακό ρόλο για την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ενυπωσιακό ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν πια έξω από τα δόντια, περιγράφοντας τη χώρα μας ως αντικαταστάτη της ρωσικής Γκάζπρομ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης.
Στο ίδιο κλίμα και ελληνοαμερικανοί, μέλη του κογκρέσου, λένε πια ανοιχτά ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ελλάδα είναι ο ενεργειακός κόμβος που θα επιτρέψει να εξαλειφθεί το στρατηγικο όπλο που διέθετε μέχρι σήμερα η Ρωσία. Δηλαδή η Νοτιανατολική Ευρώπη αντι να παίρνει αέριο από τη Ρωσία, θα προμηθεύεται από την Ελλάδα. Σημερα από τη Ρεβυθούσα, η οποία έχει αυξήσει τη δυναμικότητά της του χρόνου και από την Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια και από τα κοιτάσματα της αν όλα πάνε καλά με βάση τις προβλέψεις.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η Ρωσία να κλεινει την στρόφιγγα όποτε θέλει και αν διαπραγματεύεται απο θέση ισχύος. Γεγονός που εξηγεί εν πολλοίς γιατι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη χώρα μας πλέον ανοιχτά και στα εθνικά θέματα.
Γιατί η απρόσκοπτη ροή ενέργειας προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα είναι ασφαλής χώρα.