Με την επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα τα κλιματιστικά πήραν φωτιά καθώς πολύς κόσμος έχει στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο προκειμένου να θερμάνει το σπίτι του. Μάλιστα ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της Αττικής κατέβηκε ακόμα και κάτω από το μηδέν ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε αυτό το κλίμα αρκετοί πολίτες τρέμουν για τους λογαριασμούς που θα πάρουν στα χέρια τους τον επόμενο μήνα. Που κυμαίνονται όμως οι τιμές και πόσο φθηνό ρεύμα πληρώνουμε; Η αλήθεια είναι πως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα υπέρογκα ποσά του προηγούμενου διαστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο δείκτης για τις τιμές της ενέργειας στα νοικοκυριά (HEPI) στην Ελλάδα παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 7% στις τιμές του ρεύματος λόγω του πακέτου στήριξης προς τα νοικοκυριά. Το πακέτο ήταν διπλάσιο σε σχέση με το Δεκέμβριο όταν ανερχόταν σε 840 εκατομμύρια και υπολογίζεται σε 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά με κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα. Απορροφάται δηλαδή το 87% της αύξησης στην τιμή του ρεύματος. Ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μάλιστα δήλωσε: «Για πολλούς μήνες στη σειρά, η Ελλάδα έχει μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η αστάθεια στις αγορές παρατείνεται.»
Tι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Πράγματι αν διαβάσει κάποιος τις τελικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής η Ελλάδα δείχνει να έχει αρκετά φθηνό ρεύμα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μήνα Ιανουάριο. Η τιμή της κιλοβατώρας στα κυμαινόμενα τιμολόγια διαμορφώθηκε στα 24, 16 λεπτά. Όταν η Ιταλία ήταν στα 60,4 λεπτά, η Μεγάλη Βρετανία 46,6 λεπτά, η Γερμανία 35,93 λεπτά. (Πίνακας 1)

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!
Ωστόσο αν διαβάσει κάποιος τα στοιχεία για τα σταθερά τιμολόγια (πίνακας 2) ανακαλύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Είναι εντυπωσιακό ότι οι Έλληνες πλήρωσαν ακριβότερα σε σχέση με τους Φινλανδούς, τους Γερμανούς τους Σουηδούς και άλλους πιο καλοπληρωμένους πολίτες της ένωσης.
Τη μεγαλύτερη αποκάλυψη την εμφανίζει το γράφημα του HEPI που υπολογίζει την τιμή του ρεύματος με βάση το εισόδημά μας.
Στα κυμαινόμενα τιμολόγια λοιπόν η τιμή της κιλοβατώρας με βάση αυτές τις παραμέτρους ξεπερνάει τις τιμές που ισχύουν σε άλλες πιο εύρωστες οικονομίες.
Για παράδειγμα την ώρα που η Αθήνα πλήρωνε 29.36 λεπτά την κιλοβατώρα με βασικό 713.00 ευρώ στο Ελσίνκι με κατώτατο γύρω στα 1500 το μήνα την πλήρωναν τον Ιανουάριο 29.06 λεπτά. Στο Άμστερνταμ με πρώτο κατώτατο πάνω από 870 έδιναν 28.87 λεπτά την κιλοβατώρα.
Στο Παρίσι ένας υπάλληλος με κατώτατο μισθό 1678 ευρώ έδινε για ρεύμα 22.50 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ στο Λουξεμβούργο με πάνω από 2100 ευρώ κατώτατο η κιλοβατώρα κόστιζε 16.53 λεπτά.
Είναι εμφανές ότι τα στοιχεία έχουν πολλές αναγνώσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες σίγουρα δεν αντέχουν να δουν ξανά τις υψηλές χρεώσεις του παρελθόντος επομένως οι δράσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου προς την αποκλιμάκωση των τιμών έχουν επιτρέψει στους καταναλωτές μια ανάσα ανακούφισης. Όμως εν μέσω της σαρωτικής ακρίβειας σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και αγαθά πρώτης ο κόσμος ζητάει ακόμα πιο φθηνό ρεύμα με βάση τα εισοδήματα και τις δυνάμεις του.