Το Σεισμογραφικό πλοίο Sano Swift έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Βαλέτας στη Μάλτα. Τους τελευταίους 3 μήνες από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι και το περασμένο Σάββατο πραγματοποιούσε καθημερινά σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με σκοπό να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Το αρχικό πλάνο ήταν να ολοκληρωθούν οι έρευνες αρχές Μαρτίου ωστόσο φαίνεται ότι η διαδικασία πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο και έτσι το Sanco Swift μάζεψε τα καλώδια 12 χιλιομέτρων προκειμένου να παραδώσει τα στοιχεία που συνέλεξε και να προχωρήσουν οι μελέτες για το αν υπάρχει όντως φυσικό αέριο στον πυθμένα του Ιονίου. Κύκλοι της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων και φυσικών πόρων αναφέρουν ότι τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα. Ορισμένα σημεία μάλιστα παρουσιάζουν πολύ έντονο ενδιαφέρον. Πρώην στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων που παρακολουθούν με προσοχή την πορεία του Sanco Swift όλο αυτό το διάστημα των ερευνών, παρατήρησαν ότι το ερευνητικό επέμενε γύρω από τέσσερα συγκεκριμένα σημεία στο θαλάσσιο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως εκεί να βρίσκονται πετρελαιοπιθανές περιοχές όπως λέγονται χαρακτηριστικά στην «γλώσσα του πετρελαίου».
Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!
Οι γεωφυσικές έρευνες απεικόνισης του υπεδάφους του θαλάσσιου πυθμένα για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου έγιναν με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς, και μάλιστα υπερέβησαν κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση ήταν 6.500 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων, συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα. Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάτι που προσφέρει για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ « Οι έρευνες, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με εφαρμογή των αυστηρότερων προτύπων και μέτρων ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής.» Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ αποτελούσε την αρμόδια κρατική εταιρεία, η οποία είχε τοποθετήσει δικούς της, ανεξάρτητους παρατηρητές ώστε να παρακολουθείται η εφαρμογή και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μέτρων και κανονισμών.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνη Στεφάτο: «Ως Αρμόδια κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τις συμβάσεις των παραχωρήσεων εκ μέρους του Ελληνικού κράτους, είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι για την εξαιρετική συνεργασία μας με τους επενδυτές, οι οποίοι αύξησαν τις επενδύσεις τους και ολοκλήρωσαν με ταχείς ρυθμούς το ερευνητικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία, η ερμηνεία και η αξιολόγηση των δεδομένων προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση ερευνών.»
Έχει ενδιαφέρον πάντως η δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Ρίκαρντ Σκούφια ο οποίος καλωσορίζοντας την ολοκλήρωση των ερευνών μίλησε ανοιχτά για ελληνικό φυσικό αέριο λέγοντας : «Η επιτυχής ολοκλήρωση των ερευνών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση όλων των σεισμογραφικών προγραμμάτων και είναι ένα ελληνικό επίτευγμα παγκόσμιας κλίμακας που έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους φυσικού αερίου της Ελλάδας με τρόπο που όχι μόνο μπορεί να αποφέρει οικονομικά και στρατηγικά οφέλη, αλλά και να υποστηρίξει την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, που αποτελεί τον απώτερο στόχο.»
Με τη σειρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να μπουν τα πρώτα γεωτρύπανα προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα : « Στόχος μας είναι να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2025. Πρέπει να διαπιστώσουμε αν το υπέδαφος της πατρίδας μας κρύβει μια νέα πιθανή πηγή πλούτου με κοιτάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ρεαλισμό στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης.»
Το σενάριο ήταν να μπει κατευθείαν το δοκιμαστικό γεωτρύπανο, ωστόσο επειδή οι εταιρείες επιδιώκουν σταθερότητα και σιγουριά δεν αποκλείεται τελικά να γίνουν πρώτα 3d έρευνες υψηλής ακρίβειας ώστε να είναι ακόμα πιο βέβαιοι για τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση η πιθανή εύρεση υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της χώρας μας αναμφισβήτητα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ενώ θα παίξει σημαντικό ρόλο στις τιμές για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο προς τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και έχει τη μερίδα του λέοντος στην ηλεκτροπαραγωγική βιομηχανία . Επομένως θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων τα επόμενα χρόνια όπως και ήδη είναι. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει επάρκεια όχι μόνο σαν υποδοχέας lng αλλά και σαν παραγωγός χώρα φυσικού αερίου, προφανώς η θέρμανση για τα νοικοκυριά θα είναι οικονομικότερη ενώ ο καταναλωτής θα πληρώνει και πιο φθηνό ρεύμα.