Ραντεβού για τη Δευτέρα, έδωσαν οι υπουργοί Ενέργειας, προκειμένου να συμφωνήσουν στο ύψος του πλαφόν για το φυσικό αέριο. Την ώρα, όμως, που οι Ευρωπαίοι διυλίζουν τον κώνωπα, εκατομμύρια νοικοκυριά ακόμα και στις πλούσιες χώρες του Βορρά, βρίσκονται αντιμέτωπα με πρωτόγνωρες συνθήκες.
Η πρόταση της «Ομάδας των 15» που τη συμμερίζεται και η Ελλάδα ζητάει ένα «κόφτη» στην τιμή του αερίου κάτω από τα 200 ευρώ με το «μπλοκ» των βορείων να διαφωνεί σθεναρά. Θυμίζουμε ότι το «λάβαρο» της αντίστασης το κρατούν πρώτες η Ολλανδία και η Γερμανία. Ωστόσο η στάση τους φαίνεται να αμβλύνεται αν λάβουμε υπόψη και τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο του ευρωπαϊκού στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε με νόημα:
«Είμαι πράγματι αισιόδοξος -και η εντολή την οποία δώσαμε στους Υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη- ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις. Υπάρχει πια μια καθολική κατανόηση, θα έλεγα, σε επίπεδο των ομολόγων μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε το θέμα για ακόμα μια φορά στο μέλλον»
Η Γερμανία φέρεται να τόνισε πως είναι διατεθειμένη να πάει έως και τα 180 ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ μένει να φανεί αν η τελική τιμή θα πέσει ακόμη παρακάτω.
Ωστόσο ενεργειακοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν επιβληθεί ένας «μηχανισμός διόρθωσης, στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στις τιμές. Αυτό γιατί οι τιμές στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο TTF, το τελευταίο διάστημα κινούνται σταθερά μεταξύ 135-140 ευρώ/ μεγαβατώρα. Πρόκειται για επίπεδα 200% υψηλότερα από πέρυσι, τα οποία δεν αναμένεται να επηρεαστούν. Άρα φαίνεται να μην επιστρέφουν οι τιμές εκεί που ήταν. Το πλαφόν ουσιαστικά θα εμποδίσει φαινόμενα ακραίας κερδοσκοπίας και νέα εκτίναξη.
Τι φαίνεται να αμβλύνει τη στάση των βορείων αν τελικά αποφασίσουν να συμφωνήσουν στην επιβολή «κόφτη»; Ότι το δριμύ ψύχος που σάρωσε την Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες έχει αρχίσει να γίνεται ανυπόφορο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην πλατεία Ζουρντάν των Βρυξελλών, λίγα μέτρα μακριά από εκεί που διαπραγματεύονταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ο υδράργυρος έδειχνε -6. Οι Βέλγοι εργαζόμενοι χθες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξημένες τιμές στα προϊόντα και τα καύσιμα αλλά και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος.
Λίγο νοτιότερα, στη Γαλλία οι πολίτες μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με θερμοκρασίες οι οποίες θα πέσουν ακόμα και στους -12. Σε αυτό το κλίμα δεν είναι να απορείς που έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για ζεστά και μάλλινα ρούχα. Είναι να απορείς όμως πως γίνεται μια από τις πιο εύρωστες ευρωπαϊκές οικονομίες να βασίζεται στα.. ισοθερμικά προκειμένου να αντέξει το ψύχος.
Λόγω της ενεργειακής κρίσης κάνουν περικοπές ακόμα και στα χιονοδρομικά κέντρα.
Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες σε κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου ελπίζουν ότι τα αντανακλαστικά των ηγετών τους θα .. «ξεπαγώσουν» και θα κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα προς όφελος των φορολογούμενων.