Με βασικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η Κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την πρότασή της για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ανάμεσα στους στόχους του νέου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) για την περίοδο ως το 2030 που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας περιλαμβάνονται η αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, η μείωση του κόστους της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Προβλέπονται δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και άλλων κτιρίων που αναμένεται να φτάσουν τα 700 εκ. ευρώ ετησίως.
Με το νέο ΕΣΕΚ τίθεται ο στόχος της συνολικής μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων κατά 47% το 2030 ενώ παράλληλα δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, του υδρογόνου και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!
Τα 7 σημεία κλειδιά του νέου ΕΣΕΚ της Ελλάδας
- Αρχικά προβλέπεται η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ. Να αναπτυχθούν τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα όπως και να προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξη και των υπεράκτιων αιολικών με προσθήκη >12GW μέχρι το 2030 και εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας.
- Αποθήκευση ενέργειας: Η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ώστε να εξισορροπείται και να σταθεροποιείται το σύστημα
- Ενεργειακή αποδοτικότητα: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (μονώσεις συσκευές αντλίες θερμότητας κλπ), smart διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και αλλαγή συμπεριφορών για τη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας ή και του προφίλ της ζήτησης. Αυτές οι δράσεις ενδέχεται να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία.
- Εξηλεκτρισμός των ελαφριών μεταφορών: Ηλεκτροκίνηση στα ελαφρά/ μεσαία οχήματα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και αλληλεπίδρασης με το δίκτυο. Μεγάλο κομμάτι των απαιτούμενων επενδύσεων θα είναι σε οχήματα και τις μπαταρίες τους. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ολόκληρη οικονομία ανακύκλωσης μπαταριών με πιθανό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια.
- Δημιουργία οικονομίας πράσινου υδρογόνου: Με χρήση στις μεταφορές, στη βιομηχανία και υπό συνθήκες στην ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη έχουμε σημαντική κινητικότητα στον χώρο που σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές ΑΠΕ μπορεί να δώσει αξία στη χώρα.
- Ανάπτυξη συνθετικών, πράσινων καυσίμων (rfnbo): Με χρήση στις μεταφορές (βαρέα οχήματα, ναυτιλία, αεροπορία) – αποτελεί μια ολόκληρη καινούργια βιομηχανία που θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να διαμορφώνεται.
- Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (ecus) για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας της χώρας (κυρίως τσιμέντο, διύλιση, λιπάσματα). Θα απαντηθεί εθνικό πλάνο και συντονισμός δεδομένου της έλλειψης κλίμακας των τοπικών εταιρειών. Αντίστοιχα έργα συντονίζονται από τα κράτη στην Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά την παρουσίαση της πρότασης για το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ δήλωσε:
«Με βασικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η Κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την πρότασή της για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το νέο προτεινόμενο ΕΣΕΚ, είναι δομημένο με τρόπο που δίνει υπεραξία στην ελληνική οικονομία και εγχώρια προστιθέμενη αξία, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης ενώ, με τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου, θα επιτύχουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές. Είμαι βέβαιος ότι, μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο ΕΣΕΚ με την τελική του μορφή, θα γίνει ένα όχημα για το πράσινο μέλλον της χώρας μας. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Φιλοδοξούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουμε το ΕΣΕΚ στην Ευρώπη».
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η αναπληρώτρια τομεάρχης ΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα δήλωσαν σχετικά:
«Μετά από μήνες διαρροών, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς στόχους, ο κ. Σκρέκας ουσιαστικά αναίρεσε τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της χώρας μας για το 2050, για τον οποίο έχει δεσμευθεί και ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσίασε ακόμη ένα σχέδιο υπερ-δέσμευσης της Ελλάδας στο φυσικό αέριο ακόμα και μετά το 2050, δηλώνοντας ψευδώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το ΕΣΕΚ στηρίζει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.»