Το πιο Φθηνο Ρεύμα της Αγοράς

Το Eurogroup βάζει ..«φωτιές»

Πίεση στην Β. Ευρώπη για τις εκρηκτικές τιμές ρεύματος

Πάνω από το όριο…καίγεσαι..

Το Eurogroup προτείνει «δύο πόλους στην ενέργεια». Αν δηλαδή περάσεις το προβλεπόμενο όριο της κατανάλωσης που επιδοτείται οι χρεώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ξεφεύγουν…

Ο Δεκέμβριος δεν έχει μπει καλά για τη χώρα μας όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου. Την ώρα μάλιστα που τα παζάρια για τον λεγόμενο «κόφτη» στη χονδρική τιμή συνεχίζονται

Το μπλοκ  της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και όλης της «συμμαχίας» των «15» εξακολουθούν να πιέζουν  τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τους λοιπούς Βόρειους, που βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα  την ενεργειακή ασφάλεια  και  σε δεύτερη μοίρα τις εκρηκτικές τιμές του ρεύματος.   Παρόλο που οι   αποθήκες   της Ευρώπης είναι γεμάτες και δε διαφαίνεται   κάποιο πρόβλημα στη ροή.

Η Ελλάδα «παίζει» ξανά με χονδρική τιμή ρεύματος κοντά ή πάνω από τα 400 ευρώ. Εξαίρεση οι αποσυνδεδεμένες χώρες της Ιβηρικής, με το πλαφόν στη χονδρική, που επιδοτείται, όμως, από τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς. Η Πορτογαλία ήδη δέχθηκε χθες την κίτρινη κάρτα από το Eurogroup.

Είναι ενδεικτικό όμως ότι τις ώρες αιχμής, η χονδρική τιμή πιάνει τα 525 ευρώ.

Η Κομισιόν θα πρέπει Μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει παρουσιάσει το αναθεωρημένο και βελτιωμένο σχέδιο της για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο ενώ την επόμενη Τρίτη οι υπουργοί Ενέργειας θα κληθούν να αποφασίσουν για το πώς θα λειτουργήσει ο Διορθωτικός Μηχανισμός στις έντονες διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Eurogroup βάζει φωτιές με το ανακοινωθέν του.

«Ως μέρος της απόκρισης μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά, καλύτερα συντονισμένα, όπως και δημοσιονομικά ανεκτά. Το 2023 θα εξετάσουμε τα μέτρα μας, για να διασφαλίσουμε ότι είναι στοχευμένα και προσανατολισμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις, που είναι προσωρινά εκτεθειμένες. Ένα καλά ζυγισμένο μοντέλο δύο πόλων στην τιμολόγηση της ενέργειας και άλλα σχήματα, που επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, θα μπορούσαν να διερευνηθούν».

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Τι σημαίνει στην πράξη   το “μοντέλο των δύο πόλων” που αναφέρει το Eurogroup. Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα έχουν ένα βασικό πακέτο κατανάλωσης που θα επιδοτείται. Όμως η υπερβάλλουσα κατανάλωση θα τιμολογείται με την τρέχουσα τιμή! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το επιδοτούμενο ρεύμα θα πωλείται προς 15-17 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ   για το υπόλοιπο η χρέωση θα αγγίζει τα 40 λεπτά μιας και οι τιμές της  κιλοβατώρας στη χονδρική όπως βλέπουμε τραβούν την ανηφόρα…

Είναι προφανές τι σε ένα τέτοιο δυστοπικό σενάριο ειδικά όσο ο χειμώνας πλησιάζει μια λύση από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν να ανεβάσουν και άλλο τα όρια κατανάλωσης όσον αφορά τα ευάλωτα και μεσαία νοικοκυριά. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρξει μια μέριμνα και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες ενδέχεται να κινδυνεύσουν με κατάρρευση. Σε κάθε περίπτωση είτε με «κόφτη» είτε χωρίς, είτε με «δύο πόλους» είτε χωρίς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δοκιμαστεί για άλλη μια φορά στο κατά πόσον θα στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες της.

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα από τους Ειδικούς!

ΓΙΑΤΙ FTHINOREVMA.GR

ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο

Επικαιρότητα από τον χώρο της ενέργειας