Ένα νέο όπλο κατά της ενεργειακής κρίσης φαίνεται ότι επιστρατεύεται καθώς οι εργασίες για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές λειτουργίες της προκειμένουν να κουμπώσει στο σύστημα. Οι εκτιμήσεις «δείχνουν» ότι η Πτολεμαϊδα 5 θα μπει σε εμπορική λειτουργία τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις δοκιμές δείχνει να είναι σε πλήρη ισχύ αφού έχει ξεπεράσει τα 660 MW κάτι που σημαίνει ότι όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς και έχει ενταχθεί στο σύστημα.
Η Πτολεμαϊδα 5 απασχολει περίπου 180 ατομα, είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα ενώ πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τους όρους για της εκπομπές αέριων ρύπων. Μάλιστα έχει το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Οι εκπομπές ρύπων αναμένεται να είναι χαμηλότερες κατά 60% ενώ οι εκπομπές σωματιδίων θα είναι κατά 90% κάτω.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης :
«Η συγκεκριμενη μοναδα ειναι η πιο συγχρονη και δαπανηθηκαν περιπου δυο δις ευρω για την κατασκευή της. Το ενάμιση αφορά στην εγκατάσταση και περίπου 500 εκατομμύρια κόστισαν οι απαλωτριώσεις των κοντινών οικισμών. Είναι μια μοναδα η οποία θα εντάσσεται πρώτη στο σύστημα και δε θα μπορεί να την εκτοπίσει με βάση τις τιμές αγοράς καμία άλλη μονάδα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία θα σβήσει μόνο όταν την αποσύρουν.»
Θυμίζουμε ότι με βάση τις οδηγίες για την απολιγνιτοποίηση αναμένεται η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών της μονάδων, συνολικής ισχύος 3,4 GW, έως το 2023 από τη ΔΕΗ. Μόνο η νέα Μονάδα Πτολεμαΐδα V αναμένεται να λειτουργήσει με καύσιμο λιγνίτη έως το 2025 και κατόπιν σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου, με αύξηση της ισχύος της στα 1000 MW. . Κάτι που είχε προκαλέσει διαφωνίες για το κατά πόσο θα έπρεπε να δαπανηθούν τεράστια ποσά για μια νέα λιγνιτική μονάδα η οποία θα έχει πολυ περιορισμένο χρόνο ζωής. Ωστόσο αναμένουμε να δούμε αν τελικά το τοπίο στα ορυκτά καύσιμα θα αλλάξει. Με δεδομένη κιόλας την ενεργειακή αβεβαιότητα και το ότι πολλές χώρες που είχαν κάνει δυναμική στροφή στην πράσσινη ενέργεια όπως η Γερμανία, επιστρέφουν στο λιγνίτη.